Pisząc te słowa do Pyrkonu zostały jeszcze...42 dni. Niedawno było o mapce, a teraz mamy wyśmienity moment, by przybliżyć Wam trochę sylwetki tegorocznych gości Festiwalu. A są to z pewnością nazwiska warte uwagi. Mało tego, wzorem kolejnych lat, także i teraz będziecie mogli zostać Krewnymi Pyrkonu. Więcej szczegółów tradycyjnie znajdziecie poniżej.

Przybycie na Pyrkon potwierdziło też wielu znakomitych gości. Szczególnie ekscytująca dla fanów fantastyki jest wiadomość o udziale w Festiwalu kanadyjskiego pisarza Petera Wattsa – autora tłumaczonych na całym świecie powieści Rozgwiazda, Wir, Behemot i Ślepowidzenie. W Bloku Literackim znajdzie się jednak wielu równie fantastycznych gości z Polski. Pojawią się między innymi Maja Lidia Kossakowska, Jarosław Grzędowicz, Jakub Ćwiek i Andrzej Pilipiuk. Tych, którzy wolą świat filmu, ucieszy wiadomość o najnowszym gościu Bloku Filmowo-Serialowego. Na Festiwalu pojawi się Martin Gooch z premierowym pokazem filmu The Gatehouse. Nie zabraknie też atrakcji dla miłośników Bloku Komiksowego. Na Pyrkonie będzie można spotkać twórców związanych z Wydawnictwem Gindie, pracujących nad takimi tytułami jak Lisie sprawy, Chata Wuja Freda czy Odmęty Absurdu. Wszyscy oni pojawią się w pyrkonowej Alei Artystów, gdzie na ich stoiskach będzie można nie tylko kupić gotowe prace, ale też zamówić specjalną dedykowaną grafikę lub portret. To jednak nie koniec dobrych wieści dla miłośników komiksów i rysunku – w Bloku będą odbywać się też różnorodne warsztaty, które poprowadzą profesjonalni ilustratorzy i twórcy komiksów.

Na Festiwalu nie zabraknie także Krewnych Pyrkonu! Podczas imprezy będzie można oddać krew oraz zarejestrować się jako potencjalny dawca szpiku. Podczas tej edycji pojawią się aż trzy krwiobusy, a czas ich pracy zostanie wydłużony do siedmiu godzin dziennie. Celem akcji jest zebranie 300 litrów czystej krwi i zarejestrowanie 600 nowych potencjalnych dawców.

Kolejne niechciane wyskakujące okienko, jednak Unia Europejska wymaga od nas, byśmy poinformowali Cię o wykorzystywaniu i zjadaniu twoich ciasteczek (cookies). Robimy to tylko po to, by zwiększyć komfort i funkcjonalność portalu oraz dlatego, że jesteśmy głodni i lubimy ciasteczka. Zgodnie więc z Polityką Cookies, czuj się poinformowany nasz drogi użytkowniku.